11 Μαρ 2013

Πρασόπιτα με σπιτικό φύλλο κουρού


"Τί θα φάμε αύριο;" Είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση, σχεδόν καθημερινή που απασχολεί τους περισσότερους. Ειδικότερα, όταν έχουμε βαρεθεί το κρέας, και τα όσπρια (ψάρια είπαμε, δεν τα πλησιάζουμε) η ερώτηση γίνεται πιο πολύπλοκη. Μια λύση που προτείνω είναι οι πίτες, στις οποίες τα υλικά μεταμορφώνονται. Προσωπικά δε συμπαθώ τις πίτες που περιέχουν κρέας, γι'αυτό πρόσφατα έφτιαξα αυτή την πρασόπιτα, πλούσια σε γεύση και πληθωρική, ιδανική για μεσημεριανό γεύμα. 
Το φύλλο δεν είναι η ειδικότητά μου. Όμως σε αυτή την περίπτωση έφτιαξα το φύλλο κουρού που έδειξε σε πρωινή εκπομπή ο Άκης Πετρετζίκης. Ομολογώ ότι είναι πανεύκολο τόσο στη χρήση όσο και στη διαχείρηση. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό και πολύ γευστικό.
 Για τη ζύμη κουρού
500 γρ. αλεύρι
2,5 κουταλάκια αλάτι
200γρ βούτυρο παγωμένο και τεμαχισμένο
1/2 κούπα νερό παγωμένο
2 κουταλιές ξύδι
2 αβγά

Για τη γέμιση
3 μεγάλα πράσα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 πατάτα (προαιρετικά) σε κυβάκια
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
3 κουταλιές άνιθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
1/3 κούπας κρασί λευκό
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Αρχίζουμε με τη ζύμη επειδή έχει αναμονή για να παγώσει. Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τη γέμιση.

Στον κάδο του πολυμίξερ βάλτε το αλεύρι με το αλάτι. 
Δώστε του ένα γύρο και προσθέστε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια.
 
Αφήστε τα να ανακατευτούν καλά, όχι όμως πάρα πολύ. Αυτό που θέλουμε είναι το βούτυρο να γίνει μικρά κομπάκια, να μη μαλακώσει και λιώσει.
 
Προσθέστε το παγωμένο νερό, το ξύδι και τα αβγά. Ανακατέψτε. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό...
Μεταφέρετε το παραπάνω ζυμάρι στον πάγκο και ζυμώστε λίγο με τα χέρια σας, όχι πολύ, ίσα-ίσα να ενσωματωθούν καλύτερα τα υλικά. Θα πάρετε αυτό το αποτέλεσμα. Βλέπετε τα κομματάκια βουτύρου που διακρίνονται μέσα στη ζύμη;;; Βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει καλά για καμιά ώρα, τυλιγμένη σε μεμβράνη.

Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε αρκετό ελαιόλαδο σωτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μαζί, εκτός από τον άνιθο. Η φωτιά μας είναι δυνατή. Ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν πιουν τα υγρά τους σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. Συνεχίζουμε προσεκτικά το ανακάτεμα. Από 'δω και πέρα πρέπει να προσέχουμε τα υγρά, ώστε αν αυτά εξατμιστούν να προσθέσουμε νερό ζεστό. Μισοκλείνουμε το καπάκι, αλλά έχουμε το νου μας να ανακατεύουμε που και που και να προσθέτουμε νερό. Όταν τα λαχανικά έχουν μαγειρευτεί προσθέτουμε τον άνιθο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
 Όταν η γέμισή είναι κρύα κόψτε τη ζύμη στα δύο (το ένα κομμάτι να είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο) και τοποθετήστε τη στον πάγκο. Πάρτε τον πλάστη, αλευρώστε την επιφάνειά σας και κοπανίστε με τον πλάστη το πιο μεγάλο κομμάτι ζύμης για να γίνει πιο επίπεδη. Αρχίστε να την ανοίγετε στο σχήμα και μέγεθος του ταψιού σας. Αν χρειαστεί πασπαλίστε με αλεύρι και την επάνω επιφάνεια της ζύμης. Προσέξτε να την ανοίξετε με τρόπο ώστε να καλύπτονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού.
Βάλτε μέσα στο ταψί τη γέμιση και πασπαλίστε τη γραβιέρα. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ανοίξτε το δεύτερο φύλλο. Σκεπάστε τη γέμιση, κλείστε καλά την πίτα γύρω-γύρω, αλείψτε με λάδι, πασπαλίστε με σουσάμι ή και μαυροκούκι και ψήστε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς. Να δείτε ότι έχει πάρει όμορφο χρώμα...

Όπως όλες οι πίτες είναι πιο νόστιμη όταν έχει κρυώσει αρκετά.

Καλή όρεξη!