17 Δεκ 2013

Μελομακάρονα

Πάει καιρός που δεν έχω γράψει στο μπλογκ. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη χρόνου. Δεν τα παρατάω όμως, έστω και σπάνια όλο και κάτι θα ανεβάζω. Νομίζω ότι η τελευταία ανάρτηση για το 2013 θα είναι τα μελομακάρονα, που ταιριάζουν και με την εποχή. Αν πάλι είστε του κουραμπιέ, μπορείτε να δείτε τη σχετική ανάρτηση από το αδερφάκι Tastemixer
Τα μελομακάρονα αυτά είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει και έχω φτιάξει. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αρωματικό και παραδοσιακό. Όσο για το σιρόπιασμα, αυτό μπορεί να καθοριστεί σε βαθμίδες (μπισκοτέ, μέτριο ή για φαφούτηδες) ανάλογα με το χρόνο που αφήνουμε τα μπισκότα στο σιρόπι. Σημαντικός όμως είναι και ο τρόπος που πλάθεται και σχηματίζεται το μπισκότο. Εξηγώ παρακάτω. 

Μελομακάρονα
3 κούπες σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1 φλ. καφέ κονιάκ
1 φλ. καφέ ρακί
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά κανέλλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
3 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
1250 γρ. αλεύρι.

Ζυμώνουμε αποκλειστικά στο χέρι, ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όχι παραπάνω. 
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μαζί-πλην της σόδας.
Σε λεκάνη βάζουμε σπορέλαιο-ζάχαρη-χυμό-ξύσμα-ρακί-κονιάκ. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σόδα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε στα υγρά τα στερεά υλικά ανακατεύοντας με το χέρι. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μπορούμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα, ως εξής:


1) χρησιμοποιούμε είτε μία πυκνή σχάρα είτε την πλευρά του τρίφτη με τα δοντάκια.
2) πλάθουμε μαλακά τη ζύμη και την πλακουτσώνουμε στην παλάμη.
3) Την τοποθετούμε πάνω στα δοντάκια του τρίφτη πιέζοντάς την ελαφρά
4) Σηκώνουμε τη μια πλευρά και τυλίγουμε ρολάκι προς την αντίθετη.

Έτσι η ζύμη αποκτά μικρές τρυπούλες που θα τη βοηθήσουν να πιεί το σιρόπι

Βάζουμε σε λαδόχαρτο σε λαμαρίνα τα σχηματισμένα μελομακάρονα το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα σε συμβατικό φούρνο.

Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα



Φτιάχνουμε το σιρόπι:
1 φλ.  νερό
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι

Τα βράζουμε όλα μαζί, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. 
Ενώ το σιρόπι είναι ζεστό, σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τα μελομακάρονα για να σιροπιαστούν. Τα αφήνουμε, εφόσον τα θέλουμε πολύ μαλακά για μισό λεπτό τουλάχιστον. Δοκιμάστε. Τα τοποθετούμε σε ταψι ή σε λαμαρίνα όπου έχουμε ρίξει τριμμένο καρύδι και αλεσμένο, καβουρδισμένο σουσάμι. Πασπαλίζουμε και από πάνω τους με τα ίδια υλικά.





ΥΓ: στο σιρόπι μπορούμε να αφαιρέσουμε μέλι και να προσθέσουμε ζάχαρη. Επίσης, αν δειτε ότι δεν αρκεί για το μέλωμα, προσθέστε λίγο μέλι και νερό προς το τέλος.
η ζύμη μπορεί να στρέψει λάδι, δεν πειράζει, απλά όταν πιάνουμε για να σχηματίσουμε τη ζύμη παίρνουμε και από το λάδι.



Καλή Επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!