26 Οκτ 2014

Ζουμερό σοκολατένιο κέικ με αχλάδια



Κέικ σοκολάτας υπάρχουν πολλά. Όμως δεν είναι όλα τόοοοσο αφράτα ούτε τόοοοσο ζουμερά όπως αυτό. Όσο για τα αρώματα και τη γεύση; Φανταστείτε το συνδυασμό αμυγδάλου, σοκολάτας, αχλαδιών και αμαρέτο. Προσωπικά μου αρέσει πολύ και το ρούμι, οπότε έκανα ένα συνδυασμό των δύο. Η μοναδική υγρασία του κέικ δεν επιτυγχάνεται μόνο από το γλάσο, αλλά και από τα ζουμερά αχλάδια. Αν το φτιάξετε, θα με θυμηθείτε. Είχα αρκετό καιρό να βρω μια τόσο καλή συνταγή...Ίσως η φωτογραφία να μην είναι και τόσο επαγγελματική, όμως αποτυπώνει πλήρως το πόσο γρήγορα καταναλώθηκε το κέικ...

Κέικ με αχλάδια
Από το μπλόγκ chic chic chocolat

Για τα αχλάδια

5 αχλάδια
750 ml νερό
150 γρ. ζάχαρη
Χυμός από ένα λεμόνι
1 λοβό βανίλιας

Για το μείγμα κέικ

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 ml αμαρέτο ή ρούμι
120 γρ. βούτυρο
120 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
20 γρ. αλεύρι
1 κουταλιά κακάο
1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι.

Για το γλάσο σοκολάτας

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. κρέμα γάλακτος
25 γρ. αμαρέτο ή ρούμι

Καθαρίζουμε τα αχλάδια ολόκληρα και αφαιρούμε από τη βάση τους εσωτερικά το σκληρό κομμάτι με τα κουκούτσια. Κρατά με τα κοτσανάκια τους. Για το άδειασμα χρησιμοποίησα το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκύθια, ωστόσο γίνεται προσεκτικά και με ένα μαχαίρι.

Κάνουμε ελαφρώς κομπόστα τα αχλάδια: βάζουμε να βράσουν το νερό, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Όταν βράσει το ζουμί ρίχνουμε μέσα τα αχλάδια και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από το μάτι και τα αφήνουμε μέχρι να χλιαρήσουν.  

Βάζουμε τη σοκολάτα και το αμαρέτο να λιώσουν, είτε στα μικροκύματα σε χαμηλή θερμοκρασία, είτε σε μπεν μαρί.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Θα χρειαστεί 3-4 φορές να σταματήσουμε το μίξερ και να καθαρίσουμε τον κάδο γύρω γύρω από το μείγμα που θα έχει μαζευτεί. Το χτυπάμε μέχρι να δούμε ότι το βούτυρο έχει ασπρίσει και αφρατέψει αρκετά.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Μην τρομάξετε όταν δείτε ότι το μείγμα είναι σαν να κόβει. Φυσιολογικό είναι. Και πάλι, σταματάμε το μίξερ για να ανακατέψουμε καλύτερα το βούτυρο που θα έχει κολλήσει στον πάτο.

Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα σοκολάτας. Τώρα θα δούμε ότι ξαφνικά το μείγμα γίνεται λείο.

Προσθέτουμε μέσα το αμύγδαλο, το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέκιν. Εγώ τα είχα από πριν ανακατέψει σε ένα ξεχωριστό μπολ. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα του κέικ (χρησιμοποίησα την ανοιγόμενη). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σκεύος τύπου πυρέξ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και με προσοχή  βυθίζουμε πιέζοντας ελαφρά τα αχλάδια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.


Για το γλάσο σοκολάτας

Βάζουμε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος να λιώσουν στα μικροκύματα ή στο μπεν μαρί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα φλιτζάνι αντί για μπολ. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε και το αμαρέτο. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.


Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε. Ρίχνουμε το γλάσο από πάνω. Το αφήνουμε 10 λεπτά και έπειτα υποκύπτουμε στον πειρασμό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου